Haluatko tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi?

Mistä hankin hyvät kotisivut yhdistykselle? Tätä kysymystä monen yhdistyksen vastuuhenkilöt joutuvat miettimään, kun yhdistys pitäisi saada näkymään netissä.

Verkkosivuja tekeviä toimijoita on paljon, joten sopivan tekijän valitseminen ei välttämättä ole helppoa, varsinkaan jos et itse tiedä verkkosivujen toiminnasta paljoa. Siksi kirjoitin tämän ohjepaketin helpottamaan yhdistyksesi kotisivujen tekijän valintaa.

Haluatko tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi?

Ota siis ainakin nämä seikat huomioon valitessasi kuka tekee uudet kotisivut yhdistyksellesi:

Millä alustalla haluat kotisivut yhdistyksellesi rakennettavan?

Nettisivujen tekemiseen voi käyttää hyvin monenlaisia työkaluja, ja yleensä verkkosivujen tekijät rakentavat kaikki tekemänsä sivut tietyllä itselleen mieluisimmalla työkalulla.

Sivuston voi esimerkiksi koodata käytännössä tyhjästä, ilman mitään valmista verkkosivualustaa. Tällöin tekijä koodaa koko sivuston käsin, mikä on huomattavasti työläämpää kuin valmiin alustan käyttäminen. Tämä nostaa projektin hintalappua yleensä todella paljon, mistä syystä se ei ole lainkaan realistinen vaihtoehto useimmille yhdistyksille. Useimmat sivuston kävijät eivät luultavasti edes huomaisi mitään eroa käsin koodatun sivuston ja valmiille alustalle rakennettujen nettisivujen välillä.

Yhdistysten kannattaakin valita kotisivuilleen tekijä, joka käyttää sivuston rakentamiseen jotain hyvää valmista verkkosivualustaa.

Valmiita verkkosivualustoja on monia, mutta itse suosittelen yhdistyksille ja yrityksille yleensä WordPressiä. WordPress on maailman suosituin verkkosivualusta, jolla on tehty miltei puolet kaikista nettisivuista. WordPress on niin monipuolinen ja helppokäyttöinen, että se on myös ammattilaisten suosiossa.

Pidätkö muista tekijän rakentamista sivuista?

Tämä asia voi olla hieman itsestäänselvyys, mutta sitä on tärkeää silti korostaa: Vaikka taitava tekijä osaakin tehdä monen näköisiä verkkosivuja, tekijän taidot, tyyli ja taiteellinen silmä näkyvät silti hänen tekemissään sivustoissa. Siksi kotisivuprojektillesi on tärkeää löytää tekijä, jonka työnäytteistä pidät.

Tutustu siis huolella tekijöiden työnäytteisiin. Jos verkkosivuja tekevä yritys on osannut rakentaa suuren määrän sivustoja, jotka näyttävät mielestäsi upeilta ja joiden tyyli sopisi hyvin yhdistyksesi kotisivuille, he varmasti osaavat rakentaa myös yhdistyksellesi sellaiset sivut kuin haluat.

Voit myös käyttää tekijän referenssejä havainnollistava esimerkkinä haluamastasi visuaalisesta tyylistä. Tällöin sinun on helppoa selittää visiosi sivuista tekijälle, kun voit suoraan linkata hänelle sopivan sivuston ja kertoa mitä elementtejä sivuston tyylistä haluaisit myös yhdistyksesi sivuille ja mitä taas et.

Kannattaa pitää mielessä, että sopivien referenssien ei tarvitse liittyä yhdistyksesi aihepiiriin tai alaan mitenkään. Jos esimerkiksi tekijän työnäytteissä on upean näköinen sivusto yritykselle, joka tekee kiinteistönvälitystä Kirkkonummella, sitä visuaalisesti muistuttava tyyli voi silti sopia mainiosti vaikkapa paikallis- tai harrastusyhdistyksen nettisivuille.

Mitä kotisivut yhdistyksellesi maksavat?

Kun yhdistys on hankkimassa nettisivuja, sivujen hinta on yleensä olennainen valintakriteeri. Sivuston hankkimiseen käytettävissä oleva budjetti toki voi vaihdella suuresti riippuen yhdistyksestä ja sen rahoituksesta, mutta varsinkin pienet yhdistykset saattavat joutua katsomaan projektin hintalappua hyvin tarkkaan.

Hintataso eri verkkosivutoteuttajien välillä vaihtelee jonkin verran, mutta enimmäkseen kotisivujen hinta määräytyy sivuston laajuuden ja monimutkaisuuden mukaan. Hyvin yksinkertainen sivusto, jolla on vain vähän alasivuja ja toiminnallisuuksia on paljon nopeampi (ja siten edullisempi) rakentaa kuin sivusto, jolla on kymmeniä alasivuja ja monia erilaisia toiminnallisuuksia kuten laskureita tai kirjautumismahdollisuus.

Kun hankit kotisivut yhdistyksellesi, käytännössä maksat niiden tekemiseen vaadittavista työtunneista. Siksi jos saamasi tarjous sivuston hinnasta on liian kallis yhdistyksesi budjetille, sinun kannattaa jutella tekijän (tai myyjän) kanssa, voisiko projektiin vaadittavia tekijän työtunteja jotenkin vähentää.

Työtunteja voi yrittää karsia kahdella tavalla: joko sivustolta on jätettävä jotain pois tai voit tehdä tiettyjä osia sivustoprojektista itse.

Tässä muutamia ideoita, joilla voit yrittää saada kotisivubudjetin riittämään paremmin:

  • Mieti, voiko joitain sivustolle suunnitelluista alasivuista jättää pois, tai julkaista vasta joskus myöhemmin.
  • Onko sivujen tekijä kirjoittamassa myös sivuston tekstisisällöt? Voit vähentää sisällöntuotantoon tarvittavia tunteja kirjoittamalla itse tekstirungon, jonka tekijä editoi valmiiksi
  • Keskustele myyjän kanssa mahdollisuudesta jakaa lasku useampaan osaan. Yhdistykselläsi voi olla varaa laajempaan ja näyttävämpään sivustoon, jos sen hinta jakautuu pitkälle aikavälille.

Yhteenveto

Toivottavasti nämä ohjeet auttavat sinua löytämään sopivan tekijän yhdistyksesi kotisivuille. Jos jokin asia jäi askarruttamaan sinua, voit etsiä lisätietoa vaikkapa tämän artikkelin linkeistä.